• Recipe By:Che' Nom

  • Total Recipe: 229
  • Location: Shah Alam
  • Instagram

Resepi Soto Ayam Istimewa

Soto Ayam Istimewa

Resepi Soto Ayam Istimewa, memang sangat istimewa kerana pembantu rumah Che Nom dari Medan yang bagi resepi ni. Sebelum masak Che Nom tanya dulu bahan-bahan dan cara-caranya. Bukannya susah sangat cuma memerlukan masa yang agak panjang untuk disediakan. Ternyata sedap dan memang tak jemu dimakan.

Kalau time raya atau open house boleh la nak hidangkan Soto Ayam untuk tetamu. Soto Ayam harus dipadankan bersama Begedil (resipi di sini). Kalau ada apa-apa pertanyaan boleh komen di bawah resipi… InsyaAllah Che Nom akan jawab. Cuba lah ya! :)

Ditulis oleh :
Masa:
Penyediaan: 45 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 75 minit
Jumlah Hidangan : 10-15 orang makan

Bahan-Bahan:

Bahan untuk rempah tumis kuah soto:
  • 3 biji bunga lawang
  • 2 batang kayu manis
  • 4 kuntum cengkih
  • 6 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar serbuk lada putih atau lada sulah
Bahan untuk dikisar halus:
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1 ketul kunyit hidup
Bahan untuk kuah :
  • 1/2 senduk minyak masak
  • 1 ekor ayam saiz sederhana kecil, potong 4
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 1 jug air
Bahan untuk dihidangkan soto ayam
  • 3-4 bungkus nasi impit, rebus sehingga masak dan potong dadu besar
  • 500 gram taugeh, bersihkan dan potong bahagian akar
  • bawang goreng
  • suhun, goreng hingga garing
  • isi ayam goreng dari sup, dicarik halus
  • daun sup, hiris kecil
  • daun bawang, hiris kecil
  • cili merah, hiris nipis
  • kacang tanah, goreng dalam minyak
  • begedil
Bahan untuk kuah kicap bercili
  • 1 mangkuk kecil kicap manis
  • 10-15 biji cili padi
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 biji limau kasturi

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak masak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau dan masak rempah sehingga garing.
  2. Masukkan ayam dan kacau selama 1-2 minit. Masukkan air, kiub ayam dan rebus sup sehingga mendidih seketika. Masukkan pula santan pekat dan masak sehingga ayam lembut dan empuk.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  4. Angkat ketulan ayam dan gorengkan seketika sehingga kekuningan. Sejukkan dan carik isi ayam.
  5. Hidangkan dengan cara masukkan ketulan nasi impit, isi ayam, taugeh, daun sup, cili merah, begedil, bawang goreng, suhun goreng dan kacang tanah. Tuang kuah secukupnya. Soto harus dimakan bersama cili kicap.
Cara untuk cili kicap:
  1. Goreng cili dan bawang putih di dalam minyak sehingga lembut dan angkat.
  2. Dalam pengisar, masukkan cili dan bawang putih goreng tadi dan kisar sehingga halus.
  3. Tuang ke dalam mangkuk dan perah jus limau kasturi. Kacau sebati.
  • 2016-08-01 blurgh

    Sedap2. Nak buat full set soto malas haha so rebus mee je

  • 2016-08-01 Che Nom

    Sama2 blurgh, Alhamdulillah menjadi..menarik juga makan dgn mee kan. 😀

  • 2016-07-31 blurgh

    Terima kasih akak td saya try buat mee sup guna resepi ni. Sedap sangat. Minx halalkan ilmu 😊


© 2013 iResipi.com, · Privacy · Terms, Further inquiries please contact: [email protected]